top of page

CORONA GÜNLERİ 3

İnsan dört mevsimi bir yılda yaşar ve yeni bir yıla başlar.

Mevsimlerin içinde bahar başka coşar, kendini her yıl yeniler. Ben buradayım der.

Geçmiş yaşadıklarımı günlüklerimde yazdım, hala bu günlüklerim zaman zaman deneme yazılarıma girer, günü, bu anı anlatmaya çalışırım.

Mina Urgan günlük tutmamış, fakat 82 yaşından sonra anılarını yazmaya başlamış. “Bir Dinazorun Anıları” çok ilgi toplamış. Okuduğumda ben de bitirinceye kadar elimden bırakamadım. Anlattıkları ilgimi çekmişti. Hatta “Herkesin anılarını yazması” gerekir diye yazmış.

Belleksiz bir toplum olmamak için bu gerekli demiş. Gençliğinde çok acı çekmiş. Bugünkü gençliği görünce ise benimkimden bin beter diye anlatmış.

Bugün T24 “Adana’da Korona virüs alarmı; kırmızı olmayan tek yer mezarlıklar!” Diye bir haber yapmış. (1) Sağlık Bakanlığının HES mobil uygulamasına da yansıyan bulaş ortamı Adana’nın risk haritasında kentin neredeyse tamamında ‘yüksek risk’ anlamına gelen kırmızı renge boyandığı görülmüş, bu haber içimi daha çok karartı.

Yalnızlığım sessizliğim ve çaresizliğim beni başka yerlere götürdü.

Monteigne, “Çok kez insan dünya işlerini bıraktığını sanır; oysaki bu işlerin yolunu değiştirmekten başka bir şey yapmamıştır der.” Daha sonra da “İnsan içindeki sıkıntıyı dağıtmazsa yer değiştirmek daha fazla bunaltır onu. Bir yerden bir başka yere gitmekle iş bitmez. İçimizdeki kalabalık hallerden kurtulmamız gerekir.” Diye söyler. Monteigne'nin “Denemeler” kitabını severek okurum. Zaman zaman da kaynak bilgiler için başvuru kitabım olarak başucumda bulundururum.

Yazdıkları her zaman günümüze de ışık tutar.

Sözlerinin bazılarını yine yazıma almak isterim.

“Adaletin olmadığı yerde ahlaktan bahsedilemez. ...” “Dünyanın en büyük cezaevi cahil insanın kafasının içidir ! ...” “İnsanlığın büyük ve muhteşem eseri, bir amaçla yaşamayı bilmektir. ...” “Mutluluk bile haddini aşınca acıya dönüşür. ...” “Hayat kendiliğinden ne iyi, ne kötüdür; Ona iyiliği kötülüğü katan sizsiniz.” Demiş. (2)

Bilim ve akıldan uzaklaşmak insanlığı her zaman karanlığa götürür.

Bir de halkı bilgilendirmemek, sonunda gerçek ortaya çıkınca yönetenleri ve hepimizi hüsrana boğar. Günümüzde internet ortamında her türlü bilgiye doğru bir şekilde ulaşılmak mümkündür, bu nedenle güneşin balçıkla sıvanması da güçtür.

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Coronavirüs geçirenler, “ben geçirdim, bir daha geçirmem demesinler, antikorları azaldığından ikinci defa geçirdiklerinde hastalık daha ağır seyir ediyor.” Demiş. “Ülkemizde ve dünyada ikinci veya üçüncü defa bu hastalığı geçirdiklerini gözlemledik. Çok dikkatli olsunlar” diye de Coronavirüs geçirenleri uyarmış. (3)

Bu günlüklerimi niçin yazıyorum? Daha önceki yazılarımda aktarmıştım. Yazar yazdıkları ile güne not düşer. Yaşadıkları ve bu güne yönelik aktardıkları, okuyanlara bir ışık olsun ister.

Kısa da olsa bu şekilde bu günleri aktarmak istedim. Hepinize sağlık ve mutluluk dilerim.

Hasan OKURSOY 8 Aralık 2020 Yelki

Kaynak;

(1) T24 Gazetesi 7 Aralık 2020 “Adana’da Koronavirüs Alarmı; kırmızı olmayan tek yer mezarlıklar!” (2) Monteiğne, Denemeler (3) Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Doktorlar Sitesi net.



1 görüntüleme0 yorum
Post: Blog2_Post
bottom of page