top of page

GÜLTEKİN YAZGAN'IN ARDINDAN

Benjamin Franklin, “Ölür ölmez unutulmak istemiyorsanız ya okumaya değer eserler yazın yahut da yazılmaya değer işler başarın” demiş.

Ölümünden sonra anılmak güzel bir şey.

Ölümünün 10. Yılında Gültekin Yazgan Beyi ne kadar anlatsak azdır. Çünkü unutulmayacak Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı kurmayı başarmış, hem de kitaplar yazıp bu dünyadan ayrılmış.

Gültekin hocamızı biz hiçbir zaman görme engelli olarak hissetmedik. Böyle bir engelinin olduğunu, onunla çalıştığım süre içinde sezmedik. Onunla öğretmen ve yönetici olarak çalıştığım süre içinde onun hep ağabeyliğini sıcaklığını duydum

Ticaret Lisesi camiamızda “Temel Hukuk Bilgileri, Ticaret Hukuku, Taşıma ve Sigorta Hukuku” Kitapları hep anıldı durdu. Her ünite sonunda hazırlamış olduğu tartışma ve araştırma soruları öğrencilerimizi ezberci eğitimden uzaklaştırdığını ve tam öğrenmeye daha iyi hazırladığını denetim görevim sırasında gözlemledim.

O kitaplar başka idi. Öğretmenlerimiz “Gültekin Yazgan beyin kitapları gibi ders kitaplarının yazılması gerektiğini” denetim sonu toplantılarımızda bakanlığımıza iletilmek üzere aktarırlardı.

İzmir Ticaret lisesinde akşam ve gündüz kısmında görev yapan l30’un üzerinde öğretmen arkadaşımız vardı. Hepimizde onun iyiden güzelden yana bir izi oldu. Onun giyimindeki titizliği, insan ilişkilerindeki mükemmelliği ve de devamlı kendisini yenilemesinin yanında yüzünde Cumhuriyet Öğretmeninin aydınlığı hiç eksilmezdi.

Öğrencilerimize verdiği hukuk bilgileriyle öğrencilerimizin iş hayatlarında daha başarılı olduklarını da gözlemledim.

Avukatlığında, okul kantinimizde “koruma derneği ile müstecir arasında yaşanan sürtüşmede” verdiği hukuk bilgilerinden yararlandım. Bizleri doğru yönde yönlendirerek doğabilecek bir sorundan da uzaklaştık.

Hiç birimizin dikkat etmediği sıradan konularda bile titizdi. Öğretmenler odasındaki yırtık olan bir koltuğun tamiri konusunda beni uyardığında şaşırdım kaldım. Dediğim gibi Gültekin öğretmenimi hiçbir zaman görme engelli olarak görmedim.

Onu bu ölüm yıl dönümünde saygı ile anarım. Eğitim camiamızın onu hiç unutmadığını belirterek, eşi Tülay Öğretmenimizden de bahsederek yazımı bitirmek isterim.

Her başarılı erkeğin arkasında eşi vardır derler. Gültekin hocamızın da can yoldaşı Tülay öğretmenimizdi. Okula geliş ve gidişlerinde birbirine yakışırlardı. Her ikisi de sanki kollarında en değerli mücevheri taşırlar gibi idi. Öğretmen arkadaşlarımız ve öğrencilerimizle bir araya geldiğimizde Tülay öğretmenimizi ve eşini saygı ile anarız. Tülay öğretmenimiz de mükemmel unutulmayan öğretmenlerimiz dendi. Gültekin öğretmenimizin bu güzelliklerini yansıtmasındaki emeğini de hep andık. Öğretmenlerimiz sizi unutmadık ve unutmayacağız. Sizlere camiamız adına ne kadar teşekkür etsek azdır.

Sevgili Tülay Öğretmenimiz ve Sevgili Yankı ve Çağrı Beyler şahsınızda tekrar Yazgan ailesine TÜRGÖK’teki tüm çalışmalarınız için teşekkür ederiz.

Son olarak; Gültekin Beyin “Kör Uçuş” adlı kitabı ile geçen yıl aramızdan ayrılan Doğan Cüceloğlu’nun “Onlar Benim Kahramanım” dı kitaplarını da her öğretmenin, anne babanın okumasını tavsiye ederim.

Görmeyen emekli bir öğretmen olan Turhan İçli; Gültekin Yazgan’ın yazmış olduğu “Kör Uçuş” kitabını “Altmış dört yılı karanlıkta geçen bir yaşamın öyküsü. Evrenin tüm karanlığının tek bir mum ışığını bile köreltemeyeceğinin parlak bir kanıtı. Görmeyenlerin eğitilmeye, çalışmaya ve tanınmaya henüz başladığı bir dönemde engelleri tek tek aşan ve başarıdan başarıya koşan öncü ve örnek bir görmeyenin portresi; azmin, yaşama bağlılığın ve umudun zaferi.” Diye kitabı tanıtmış.

Gültekin Beyin oğlu Prof. Dr. Yankı Yazgan babasını 75 yaşındayken, küçükken kurduğu bir hayali gerçekleştirmek için harekete geçebilecek kadar bir ‘iç güce’ sahip” Diye Ayşe Arman’a anlattıktan sonra” Fark Yaratanlar ödülüyle” onurlandırıldığı bir törende babasına, “Hayatta başardığınız en önemli şey ne” diye sormuşlar. Yankı bey ve kardeşi Çağrı Bey “Çocuklarımı yetiştirdim, profesör oldular!” filan diyecek diye beklerken “Kurduğum kitaplık!” diye babaları cevap vermiş.

Yankı beyin deyimiyle “Gültekin Bey, kendi krizini başkaları için fırsata dönüştürmüş” babasının Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nı kurarak yaptıklarını özetlemiş.

Evet bugün bıraktıklarının içinde bu kitaplık yalnız İzmir’e değil, tüm Türkiye’ye, dünyaya hizmet vermektedir.

İşte bunlar için Gültekin Yazgan Bey unutulmaz.

Öğretmenimizi, ağabeyimizi rahmet ve özlemle anıyoruz. Bıraktıkları için kendisine minnettarız. Öğretmenimiz huzur içinde uyusun.

Hasan OKURSOY 31 Ocak 2022 Yelki



3 görüntüleme0 yorum
Post: Blog2_Post
bottom of page