top of page

UĞUR MUMCU

Uğur Mumcu, “Sesleniş” başlığı altında “Dağ gibi karayağız birer delikanlıydık. Babamız, sırtında yük taşıyarak getirirdi aşımızı, ekmeğimizi.

Arabalar şırıl şırıl ışıklarıyla caddelerden geçerken bizler bir mum ışığında bitirirdik kitaplarımızı. Kendimiz gibi yaşayan binlerce yoksulun yüreğini yüreğimizde yaşayarak katıldık o büyük kavgaya. Ecelsiz öldürüldük. Dövüldük, vurulduk, asıldık. Vurulduk ey halkım, unutma bizi…” Diye şiirsel bir söyleyişle cumhuriyet yolunda tüm devrimcilerin acılarını yazmış ve soğuk bir ocak ayının 24’dünde aracına konan bir bomba ile kendisi de katledilmiş ve aramızdan 24 Ocak 1993 de ayrılmış.

Biz de onu unutmadık, unutmayacağız.

Sesleniş, ölen ve aramızdan ayrılan Cumhuriyet yolunda giden tüm devrimcilerin acılarının bir anlatımıdır. 25 Ağustos 1975 tarihinde Gözlem köşesinde Cumhuriyet gazetesinde bu şiirsel seslenişi ile bu güzel yazıyı Uğur Mumcu yazmıştır. (1)

Uğur Mumcu da bir sabah, 1993 yılı ocak ayının 24’dünde, aracına konulan bir bomba ile 51 yaşında katledilmiş ve yüreğimize Atatürkçü, yurtsever bir yazarımızın acısı düşmüştür.

“Bizi öldürenler, bizi asanlar, bizi sokak ortasında vuranlar, ağabeyimiz, babamız yaşlarındaydılar. Ya bu düzenin kirli çarklarına ortak olmuşlardı ya da susmuşlardı bütün olup bitenlere. Öfkelerini bir gün bile, karşısındakilere bağırmamış insanların önünde, öldürüldük. Hukuk adına, özgürlük adına, demokrasi adına, Batı uygarlığı adına, bizleri, bir şafak vakti ipe çektiler. Korkmadan öldük ey halkım, unutma bizi...” Diye sesleniş yazısını Uğur Mumcu unutulmamak için yazmıştır.

Yazarımızı rahmet, saygı ve özlemle anarız. Onu unutmadık, unutmayacağız.

Uğur Mumcu’yu unutmak mümkün mü?

“…Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi… Bir gün sesimiz hepimizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi…

Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz şimdi, hep birlikteyiz ey halkım unutma bizi, unutma bizi, unutma bizi…” Diye seslenişini bizler de unutmadık. Unutmayacağız.

Bu “Sesleniş” yazısının yazılma öyküsünü de Zülfi Livaneli yazmış olduğu gazetedeki köşesinde “1970'lerin başında bir şiir yazmıştım; 73'te yayınlanan ilk plağıma koydum bu şiiri.

Sonradan şiir epey ünlendi. Hatta rahmetli Uğur Mumcu "Vurulduk ey halkım unutma bizi!" dizesini motif olarak kullanmış ve "Sesleniş" yazısını yazmış.” Diye yazının öyküsünü kısaca anlatmış. (2)

Sezer Duru, büyük yankı uyandıran Sesleniş yazısı için Uğur Mumcu’ya "Sen pek duygusal yazı yazmazsın. Bu yazı ise şiir gibi" dediğinde Uğur Mumcu da o yasak albümü defalarca dinlediğini ve bu yazıyı kaleme almış” olduğunu söylemiş, Zülfi Livaneli T24 Gazetesindeki yazısında, “Sesleniş” yazısının öyküsünü tekrar dile getirmiş. (3)

Evet Uğur Mumcu’lar unutulmaz, onlar bizler ve çocuklarımız için öldüler.

Hiç unutmam, 9 Eylül’de İzmir Fuarı açıldığında ailecek biz de fuara gitmiştik. Kitap reyonunda Uğur Mumcu’yu gördük, çeşitli yayın organlarında yayımlanan yazılarının yer aldığı “Suçlular ve Güçlüler” kitabını alarak yanına gittik ve kendisine, yanımızda bulunan kızımız için bu kitabını imzalamasını istedik. “Anıl Okursoy’a sevgiyle, umutla… 11 Eylül 77” diye yazarak kitabı imzalayıp bize verdi.

O kitabı hala kütüphanemde saklarım, biz de onu unutmadık.

Evet Uğur Mumcu, cesur, devrimci, namuslu ve dürüst bir gazeteci, hukukçu idi, olayların üzerine çekinmeden, perdeleri, sisi kaldırmak için gitti, sonunda da kendisini o karanlık güçler yok etti.

Uğur Mumcu’yu aramızdan ayrılışının 30. Yılında;

“Ben Atatürkçüyüm... Ben, cumhuriyetçiyim... Ben lâikim... Ben antiemperyalistim... Ben tam bağımsız Türkiye'den yanayım... Ben insan hakları savunucusuyum... Ben, terörün karşısındayım... Ben, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Dün sabaha değin, araştırarak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın, her parçamdan benim gibiler beni aşacaklar doğacaktır." Diye söylediği sözleri ile yazımı bitirmek istedim. (4)

Uğur Mumcu, devrimci, kuvvacı, anti emperyalist, Atatürkçü ve sosyalist bir yazar olarak ülkemizde hep anılacak ve unutulmayacaktır. Yazarımız huzur içinde uyusun. Onu unutmadık, unutmayacağız.

Hasan OKURSOY

24 Ocak 2023

Yelki


Kaynak;

1- Uğur Mumcu, Sesleniş, 25 Ağustos 1975 tarihli Cumhuriyet Gazetesi.

2- Zülfi Livaneli, Yorulduk Ey Halkım! 1 Ağustos 2003 tarihli Vatan Gazetesi.

3- Zülfi Livaneli, Dayanışma ve Onur; Vurulduk ey halkım unutma Bizi, 25 Ocak 2020 tarihli T24 İnternet Gazetesi.

4- Uğur Mumcu’nun tarihe geçen sözleri, 24 Ocak 2019 tarihli Cumhuriyet Gazetesi.



7 görüntüleme0 yorum
Post: Blog2_Post
bottom of page